Menu
Contact

Zelhem, V. v. Goghstraat 64
Zutphen,Geweldigershoek 39

info@praktijkterhorst.nl

06 - 4622 1969

Zwangerschap, verloskunde en acupunctuurBehandeling bij zwangerschap

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Je hele interne huishouding moet immers voor twee personen worden ingericht. Sommige vrouwen kunnen daardoor lichamelijk of geestelijk uit hun evenwicht raken. Dit leidt dan tot de bekende zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid, lage-rugklachten, etcetera. In het algemeen worden deze klachten geaccepteerd onder het mom van 'het hoort er nu eenmaal bij'. Maar ze kunnen ook zo extreem zijn dat je er echt last van hebt. In sommige gevallen kun je zelfs nauwelijks meer normaal functioneren. Dan is het zaak om daar iets aan te doen. Veel medicijnen mogen tijdens de zwangerschap echter niet gebruikt worden. Of misschien ben je net als veel andere zwangere vrouwen wel terughoudend met medicijngebruik?
Acupunctuur is dan een prima alternatief.

Wanneer ga ik met mijn klachten naar de acupuncturist?

Met acupunctuur kunnen de zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier behandeld worden, zonder het kind in gevaar te brengen. Bovendien is een behandeling met acupunctuur er juist primair op gericht om het lichaam weer in balans te brengen.

Acupunctuur kan ook worden ingezet om de bevalling op gang te brengen en om de pijn tijdens de bevalling te verlichten. Wanneer een baby in stuitligging ligt, kan acupunctuur helpen om te bewerkstelligen dat het kind zich rond de 34e week van de zwangerschap omdraait. Onderzoek wijst uit dat dit dankzij een behandeling met acupunctuur in de 33e en 34e week maar liefst 25% vaker gebeurt dan wanneer er geen acupunctuurbehandeling plaatsvindt!
Het kan tot eind 36e week.

Welke klachten komen voor een behandeling in aanmerking?

De volgende klachten kunnen vaak met succes met acupunctuur worden behandeld:

 • slaapproblemen
 • zwangerschapsjeuk
 • constipatie / obstipatie
 • harde buik
 • hoge bloeddruk
 • carpaal tunnelsyndroom
 • angst, paniekaanvallen, psychische klachten

Zwangerschapsmisselijkheid

Bij lichte misselijkheid wordt alleen voedingsadvies gegeven. In zware gevallen is acupunctuur behandeling zinvol. Bij herhaald overgeven moet de patiënt voldoende voedingsstoffen en vocht binnenkrijgen. Als dat niet lukt dan zal de patiënt naar de arts moeten en is een infuus nodig om uitdroging te voorkomen.

Geboorte voorbereiding

Vanaf de 36e week wordt met de geboorte voorbereiding begonnen. De behandeling vindt 1 keer per week plaats tot week 40. Door de behandeling gaat de ontsluiting makkelijker en sneller, de bevalling duurt ook korter.
Dit is zinvol bij vrouwen die bij een eerdere bevalling langdurig weeën hebben gehad die niet regelmatig kwamen en/of niet doorzetten of waarbij de ontsluiting moeizaam verliep en de bevalling lang duurde.

Inleiden van de bevalling

Dit gaat op verwijzing van een verloskundige of gynaecoloog.
De weeën kunnen sterker en regelmatiger worden en de ontsluiting kan makkelijker en sneller gaan. De acupunctuur geeft een ondersteuning, de natuur bepaald zelf wanneer het kind geboren wordt.

Post partum/ na de bevalling

De volgende klachten kunnen behandeld worden:

 • stress
 • postnatale depressie, depressieve klachten na de bevalling
 • vermoeidheid, de energie kan verhoogd worden
 • borstvoeding op gang brengen of verbetering van een pijnlijke borstvoeding
 • obstipatie vlak na de geboorte
 • beginnende borstontsteking

'Acupunctuur vergroot kans op zwangerschap bij IVF'

Als er naast de reguliere behandeling ook acupunctuur kan worden toegepast worden de kansen van vrouwen om zwanger te worden door een IVF-behandeling aanmerkelijk groter, aldus Duitse onderzoekers. De wetenschappers van het Christian Lauritzen Institute in Ulm gebruikten acupunctuurbehandelingen bij 160 vrouwen vlak voor en vlak na de herplaatsing van het bevruchte eitje. De helft van de in totaal 160 deelnemende vrouwen kreeg de extra behandeling, die het aantal zwangerschappen sterk deed vergroten.

De groep die met acupunctuur werd behandeld kreeg 25 minuten voor het terugplaatsen de naalden in de maag- en de dikke darm-meridiaan, en ook in de oormeridianen, om daarmee de bloedstroom te bevorderen en energie naar de baarmoeder te geleiden, terwijl tegelijk een rustgevend effect en een stabilisering van het endocriene systeem werd bereikt. De controle-groep kreeg alleen de terugplaatsing. In beide groepen waren de vrouwen gemiddeld 32 jaar oud en hadden daarvoor al gemiddeld 2 IVF-behandelingen ondergaan.

Van de vrouwen zonder acupunctuur resulteerde de behandeling bij 21 vrouwen (26,3%) in een zwangerschap, bij de vrouwen die wel met acupunctuur behandeld werden werd 42,5% zwanger. Het onderzoek wordt gepubliceerd in Fertility and Sterility van deze maand. Waarom het aantal zwangerschappen toeneemt is onduidelijk, volgens onderzoeker Wolfgang E. Paulus zouden de gekozen prikpunten baarmoedercontracties die normaal optreden tijdens het implanteren van het embryo tegengaan, waardoor de kans op succes groter wordt.

Bron: BBC News.


'Acupunctuur helpt tegen bekkenpijn'

Zwangere vrouwen met last van hun bekken, hebben baat bij acupunctuur. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het British Medical Journal. Onderzoekers van het Sahlgrenska academisch ziekenhuis in Göteborg onderzochten 386 zwangeren met bekkenklachten. Zij werden gedurende zes weken volgens de standaarden behandeld, met extra acupunctuur, of met stabiliserende oefeningen. Na zes weken bleek de groep die acupunctuur kreeg, het minste pijn meer te hebben, gevolgd door de groep die oefeningen kreeg voorgeschreven.

Volgens de onderzoekers is acupunctuur effectiever tegen pijn dan de gebruikelijke oefeningen of bekkenband. Een combinatie van fysiotherapie en acupunctuur is volgens hen ideaal.

Links