Er zijn nogal wat oorzaken voor vermoeidheid. Door overmatig sporten bijvoorbeeld, of na een operatie of ziekte. Als bijverschijnsel van medicijngebruik, of als gevolg van een interne aandoening. In het algemeen is vermoeidheid kortdurend en herstelt het organisme zich snel. Maar als de klachten aanhouden of het dagelijkse leven gaan beïnvloeden, dan is het zaak om er iets aan te doen.
Dat geldt zeker ook voor vermoeidheid die het gevolg is van stress want anders kan dit leiden tot:
De ene vermoeidheid is de andere niet. We kunnen geestelijk moe zijn, lichamelijk of een combinatie van beide. Bij lichamelijke vermoeidheid voelt het lichaam of de ledematen (lood)zwaar aan. Er is nauwelijks energie om nog iets ondernemen.
Bij geestelijke vermoeidheid is er sprake van een zwaar gevoel in het hoofd en een zekere dufheid. Sommige mensen spreken van een wattenhoofd, vaak gecombineerd met verminderde concentratie en lusteloosheid. Voor beide vormen geldt dat deze een gedeelte van de dag aanwezig kunnen zijn of voortdurend.
De acupuncturiste wil natuurlijk graag weten wat de oorzaak van de vermoeidheidsklachten is. In een eerste vraaggesprek zal dan ook uitgebreid worden ingegaan op je functioneren, zowel lichamelijk als emotioneel. Dat ligt geheel in de lijn van de acupunctuur die de mens immers in zijn totaliteit beschouwt. De behandeling zal er - afhankelijk van de oorzaak - in het algemeen op gericht zijn om de zelfgenezende kracht van het organisme te stimuleren. Zodat je na een aantal behandelingen al dan niet aangevuld met hulp vanuit andere therapieën (yoga, fysiotherapie) weer met vernieuwde energie in het leven kan staan.
In veel gevallen maakt de acupuncturiste, naast het aanprikken van de acupunctuurpunten, gebruik van moxa. Dat is een behandeling waarbij deze punten verwarmd worden met behulp van een smeulende kruidenstick of een plukje smeulend kruid op de naald. In sommige gevallen krijgt je zo'n stick mee naar huis om dagelijks zelf een aantal punten te behandelen.