Hooikoorts
Ieder voorjaar lopen weer duizenden mensen met hooikoorts rond. Een nare aandoening waarbij, jeukende en tranende ogen, een loopneus en niezen tot de symptomen behoren.
De oorzaak is een allergische reactie op pollen en stuifmeel van sommige bomen of grassen.
Hebben veel mensen hier last van?
Ongeveer 200.000 mensen in Nederland lijden aan deze seizoensgebonden aandoening.
In sommige gevallen begint de kwaal al in februari, als de Els en iets later de Berk stuifmeel gaan verspreiden. We kennen allemaal de leuke ”katjes” die we in het voorjaar plukken en binnen zetten om vast een eerste glimp van het voorjaar in huis te halen. Deze zijn voor mensen met hooikoorts echter juist de aanleiding voor veel ellende. Wat later komt de tweede golf en dat is dan als de grassen stuifmeel gaan verspreiden. Al met al kun je er een behoorlijk lange tijd mee behept zijn.
Wat is nu precies de oorzaak?
Hooikoorts is een acute seizoensgebonden aandoening, die bestaat uit een sterke allergische reactie op bepaalde stoffen, in dit geval pollen. Deze allergische reactie tast voornamelijk de slijmvliezen van neus en ogen aan. Hierbij komen chemische stoffen vrij, zoals histamine, die uiteindelijk de boosdoeners zijn voor alle nare symptomen.
Wat zijn de klachten?
Hooikoorts geeft een reeks van symptomen die kunnen bestaan uit: een verstopte neus en/of bijholte of juist een loopneus, veelvuldig niezen, een verminderd reukvermogen, tranende en vaak jeukende ogen. De aandoening gaat meestal gepaard met een gevoel van vermoeidheid en algemene malaise. Deze symptomen kunnen enkele weken duren, afhankelijk van voor hoeveel pollen je allergisch bent. Net als vele andere allergische reacties, bouw je hooikoorts langzaam op en kunnen de klachten ieder jaar erger worden. Hooikoorts is een lastige aandoening, maar ongevaarlijk.
Is er wat aan te doen?
Er valt best wat aan te doen. Eén van de mogelijkheden met goed resultaat is acupunctuur. Met enkele behandelingen lukt het soms de klachten te doen verdwijnen of sterk te doen verminderen. Het kan raadzaam zijn om de behandelingen te starten vóór aanvang het stuifmeelseizoen, zodat er een preventieve werking vanuit kan gaan.