Menu
Contact

Zelhem, V. v. Goghstraat 64
Zutphen,Geweldigershoek 39

info@praktijkterhorst.nl

06 - 4622 1969

Hooikoorts behandeling met acupunctuur

Zodra het voorjaar wordt, begint het; niezen, hoesten, geïrriteerde ogen en benauwdheid. Hooikoorts geeft vaak een gevoel van algehele malaise. En dat juist in de periode waarin je met volle teugen wilt genieten; de lente en de zomer!

Overgevoeligheid

Hooikoorts is een overgevoelige reactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen). In het voorjaar zit de buitenlucht vol stuifmeelkorrels omdat alle bomen en planten dan bloeien en zich voortplanten. Voor de voortplanting wordt het stuifmeel verspreid, door insecten of door de wind. Van de bomen en planten die door insecten worden bestoven, heb je geen last. Deze zijn te herkennen aan hun felgekleurde bloemen.
Het zijn de windbestuivende bomen en planten die je klachten veroorzaken. Stuifmeelkorrels zijn op zichzelf niet schadelijk maar als je hooikoorts hebt, beschouwt je lichaam deze korrels wel als gevaarlijke indringers. Vooral de pollen van de berk en van een onopvallende plant als bijvoet (Artemisia vulgaris) zijn vaak de boosdoeners.

In feite is je afweermechanisme in de war. Om de indringers te bestrijden, maakt je lichaam de stof histamine aan. Deze stof veroorzaakt de ziekteverschijnselen. Hooikoortsklachten zijn divers maar worden altijd veroorzaakt doordat de slijmvliezen van neus, keel en ogen overprikkeld raken.
Dat kan leiden tot:
  • niesbuien
  • een loopneus
  • geïrriteerde ogen
  • benauwdheid
  • vermoeidheid.
  • De huid kan ook een reactie geven op de pollen, deze kan geïrriteerd raken, er kunnen rode vlekken ontstaan en de huid kan opzwellen.
  • vermoeidheid en een gevoel van algehele malaise.

Wat kan acupunctuur doen?

Als je naar een acupuncturiste komt in de periode waarin je al klachten hebt, is de behandeling er allereerst op gericht de klachten te verlichten. Acupunctuur werkt dus ook goed bij acute hooikoorts. Maar omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed werkt, richt de behandeling zich ook daar op. Daarom is acupunctuur bij hooikoorts juist als preventieve behandeling erg geschikt.
Wij adviseren je dan ook om ruim voordat het voorjaar begint met behandelingen te starten. In het voorjaar werkt je afweermechanisme dan optimaal en zal je geen of veel minder klachten hebben. In het seizoen zelf kan je kiezen voor een nabehandeling. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. Je acupuncturiste kan je hier meer over vertellen