Menu
Contact

Zelhem, V. v. Goghstraat 64
Zutphen,Geweldigershoek 39

info@praktijkterhorst.nl

06 - 4622 1969

Acupunctuur behandeling darmklachtenOngeveer één op de vijf mensen heeft wel eens 'functionele darmklachten'. Dit zijn darmklachten die het leven behoorlijk kunnen ontregelen, maar waarvoor geen medische oorzaak bekend is. Acupunctuur blijkt in de meeste gevallen een goed antwoord te hebben op deze vervelende aandoening.

Overgevoelige zenuwen ontregelen spijsvertering

De nuttige bestanddelen uit ons eten worden via de maag en de twaalfvingerige darm opgenomen door de dunne darm. Het halfvloeibare deel dat overblijft gaat naar de dikke darm. Deze haalt water en zouten uit de onverteerbare resten en produceert de ontlasting. In de dikke darm liggen zenuwen die ervoor zorgen dat de spieren in de darm samentrekken om de voedselresten te transporteren. Bij een prikkelbare darm zijn deze zenuwen overgevoelig voor eten, voor stress, emoties, of een combinatie van deze factoren. Gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen, dan spreken we over een spastisch colon, in de volksmond 'spastische darm' genoemd.

Symptomen van een prikkelbare darm

Duidelijke symptomen van een prikkelbare darm:

  • Een opgeblazen gevoel
  • Diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie
  • Soms treedt verminderde eetlust op,dan weer zijn er periodes met een behoefte aan veel eten.
  • Buikborrelingen en winderigheid zijn ook typisch voor het prikkelbaredarmsyndroom.
De klachten verergeren vaak in periodes van stress en nervositeit of door bepaalde etenswaren. Jammer genoeg zijn hiervoor geen algemene regels aan te geven. Het bijhouden van een voedingsdagboekje blijkt een handig hulpmiddel om te onderzoeken op welke gerechten men meer of minder heftig reageert.

Helpt acupunctuur bij darmklachten?

Vaak wel gelukkig. Functionele darmklachten blijken bij uitstek geschikt te zijn om met acupunctuur te worden behandeld. Hoewel acupunctuur op zichzelf al tot vermindering van klachten leidt, kan de behandeling soms gecombineerd worden met een (vezel)rijk dieet of massage. De acupuncturiste kan je hierover adviseren. Voor patiënten die hun voedings- en bewegingspatroon en hun levensstijl al behoorlijk in balans hebben gebracht, kan acupunctuur de aangewezen therapie zijn om de klachten nu eens definitief aan te pakken. Er is bij een prikkelbare darm vaak sprake van een plaatselijke stagnering van energie. De acupuncturiste zal proberen deze verstoring op te heffen en de doorstroming van energie te bevorderen. Hierdoor wordt het genezingsproces vaak al snel op gang gebracht.