Menu
Contact

Zelhem, V. v. Goghstraat 64
Zutphen,Geweldigershoek 39

info@praktijkterhorst.nl

06 - 4622 1969

Acupunctuur, sport en blessuresSporten is gezond. Dat weet inmiddels iedereen wel. Behalve voor een gezond lichaam zorgt het ook voor een gezonde geest. Door regelmatig te sporten ervaren we een prettige innerlijke balans. Die balans kan echter verstoord raken als we teveel of te intensief trainen. Dat kan een gevolg zijn van druk uit de omgeving of de hoge eisen die we aan onszelf stellen. Als de druk te hoog wordt, kunnen allerlei blessures ontstaan. We kunnen er ook gespannen en nerveus van worden.

Sport en energie

Als je begint met sporten, is het verstandig dat zorgvuldig op te bouwen. Ons lichaam moet namelijk wennen aan de zwaardere belasting. Dat geldt niet alleen voor hart en longen maar ook van botten, spieren, pezen en gewrichten.
Als je te snel te hard gaat trainen, wordt de kans op blessures groot. Maar ook als je tijdens het trainen voor een belangrijke wedstrijd teveel van jezelf vergt, kan er lichamelijke maar ook mentale overbelasting ontstaan.
Behalve specifieke sportblessures als:

  • pees ontstekingen
  • spier verrekkingen
  • spier- en peesscheurtjes
kunnen problemen optreden als:
  • burn-out
  • concentratiestoornissen
  • oververmoeidheid.
Als gevolg van hoge mentale druk, vóór een wedstrijd bijvoorbeeld, kunnen ook klachten als hoofdpijn , maagpijn of darmkrampen voordoen.

Wat kan acupunctuur doen?

De acupunctuurbehandeling is gericht op het herstellen van de energiebalans. Zowel een tekort als een teveel aan energie kan namelijk voor klachten zorgen. Daarnaast verdiept de acupuncturist zich in de klachten zelf en de achtergronden ervan. Op welke plaats zit de klacht? Komt hij steeds terug op die plek? Hoe is het trainings- en eetpatroon? Door de behandeling wordt de doorbloeding gestimuleerd. Hierdoor worden de spieren, pezen en gewrichten gevoed waardoor ze sneller afvalstoffen afvoeren en genezen. Doordat je lichamelijke energie in balans komt, herstelt je innerlijke balans zich ook. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. Je acupuncturiste kan je hier meer over vertellen.

Tai Chi en Qi Gong

Als aanvullende therapie of trainingsvorm kan de acupuncturist je Tai Chi of Qi Gong aanraden. Dit is een bewegingsvorm waarbij met aandacht ruime, langzame bewegingen worden gemaakt en bewust wordt geademd. Het is een heilzame methode voor lichaam en geest. Het is ideaal voor sporters die minder willen trainen of voor sporters die willen werken aan hun mentale overbelasting.