Menu
Contact

Zelhem, V. v. Goghstraat 64
Zutphen,Geweldigershoek 39

info@praktijkterhorst.nl

06 - 4622 1969

Acupunctuur behandeling burnout

Het woord burn-out komt van burned out en dat betekent letterlijk: opgebrand zijn. Opgebrand is precies zoals mensen met een burn-out zich voelen. Alle reserves zijn verbruikt. Dit totale gebrek aan energie heeft vele gevolgen. De meest ingrijpende daarvan is misschien wel dat mensen met een burn-out niet meer weten hoe ze van het leven moeten genieten. Ze zijn namelijk al heel lang bezig met alleen maar overleven.

Symptonen

Burn-out heeft een grote hoeveelheid symptomen waarvan de belangrijkste oververmoeidheid is. Bovendien hebben veel mensen met een burn-out een negatieve houding en een negatief zelfbeeld.

Verder kunnen zich de volgende klachten voordoen:

Overbelasting

De meeste mensen krijgen een burn-out omdat ze te lang met een grote lichamelijke en/of geestelijke spanning hebben geleefd. Het voelen van spanning is op zichzelf niet ongezond. Bij onverwachte of spannende gebeurtenissen reageert het lichaam meteen door adrenaline aan te maken. Dat heeft een reden. We worden alert en ons concentratievermogen is optimaal.

Ook ingrijpende veranderingen in ons leven, zoals het overlijden van een dierbare of de geboorte van een kind kunnen voor een periode van spanning zorgen. Dat is heel normaal. Je gespannen voelen wordt een probleem als het te vaak gebeurt of te lang duurt, zoals bij structurele lichamelijke en/of geestelijke overbelasting. We zijn als het ware chronisch gespannen en komen niet meer tot rust.

Die overbelasting ontstaat vaak in werksituaties:
  • Als de werkdruk te hoog is
  • De taken te ingewikkeld zijn
  • De sfeer slecht is.
Dat kan ondermijnend zijn voor onze gemoedsrust. Maar ook ons drukke bestaan, waarin we werk en de zorg voor kinderen en/of ouders moeten combineren, kan zorgen voor langdurige overbelasting.

Wat kan acupunctuur doen?

Omdat er bij een burn-out duidelijk sprake is van een gebrek aan energie, is de acupunctuurbehandeling allereerst gericht op het herstellen van de energiebalans in je lichaam. Hierdoor zult u merken dat andere klachten al direct minder erg worden. De spanning in je lichaam verdwijnt en je geest wordt rustiger. Daarnaast worden met de behandeling ook de specifieke klachten aangepakt die u ervaart. In een gesprek over je situatie, probeert de acupuncturiste te achterhalen of een eventuele aanvullende therapie raadzaam is. Denk daarbij aan ademhaling's oefeningen en ontspanningsoefeningen. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en de ernst van je klachten.