Menu
Contact

Zelhem, V. v. Goghstraat 64
Zutphen,Geweldigershoek 39

info@praktijkterhorst.nl

06 - 4622 1969

Artikelen -week van Acupunctuur 2023

Acupunctuur helpt! De Week van de Acupunctuur vond dit jaar plaats van 13 t/m 17 november 2023.
Dat komt omdat het jaarlijks op 16 november World Acupuncture Awareness Day is, uitgeroepen door de UNESCO in 2018.
Zie ook op de pagina van ECTMA (European Traditional Chinese Medicine Association)

Hieronder staan 3 interviews afgenomen door de Nederlandse vereniging van Acupunctuur met Kirsten ter Horst en 2 cliënten van Kirsten. Kirsten - Acupuncturist

Kirsten - Acupuncturist

Acupunctuur helpt!
Als ik navraag doe naar de klachten bij elke behandeling, hoor ik vaak dat mensen hun medicatie kunnen verminderen of zelfs helemaal vergeten zijn pijnstillers te nemen. Al na één behandeling hoor ik vaak uitspraken als: "Ik wou dat ik hier jaren geleden al mee begonnen was", of "Ik ben nu al blij, als dit zo blijft kan ik ermee leven." Ook mensen die aanvankelijk sceptisch waren, hebben verrassend goede resultaten ervaren. Er was zelfs een vrouw die met een lach vroeg of ze nog twee uur mocht blijven liggen, omdat ze eindelijk kon ontspannen. Ik kan het echt aan iedereen aanbevelen! Sommige mensen melden dat hun klachten volledig verdwenen zijn. Mensen zijn zo dankbaar dat het weer goed met ze gaat, dat ze iedereen deze behandeling gunnen. Ze voelen zich een ander mens en zijn enorm blij met de uitstekende resultaten die acupunctuur heeft opgeleverd!

Mooi behandelresultaat bij hooikoorts
Een man kwam naar me toe met ernstige klachten als gevolg van hooikoorts. Na de eerste behandeling vertelde hij dat hij binnenkort voor werk naar Parijs moest en pas na twee weken weer terug kon komen. Verbazingwekkend genoeg ging die periode van twee weken heel goed en de effecten van de acupunctuur waren nog steeds merkbaar. Na een aantal behandelingen keerde hij blij terug, omdat hij weer de geur van wijnen kon waarnemen. Hij was vinoloog, dus het onvermogen om te ruiken was voor hem problematisch. Na een reeks behandelingen waren zijn klachten volledig verdwenen en kon hij zijn werk weer optimaal uitvoeren. De behandelingen voor hooikoorts blijken zeer effectief te zijn bij zowel volwassenen als kinderen. Ze ervaren opluchting, omdat ze weer naar buiten kunnen en van de buitenlucht kunnen genieten zonder of met aanzienlijk verminderde klachten.

Ook bij migraine en menopauze
Ook bij de behandeling van migraine worden uitstekende resultaten behaald. Voor jonge moeders/vaders is het ondraaglijk drie keer per week ernstige hoofdpijn te hebben, dus het is een enorme opluchting wanneer de frequentie en intensiteit van de migraine sterk afnemen. De menopauze is een uitdagende periode die 2 tot 10 jaar kan duren voor vrouwen. Ze zijn erg dankbaar voor de ondersteuning die acupunctuur biedt. Opvliegers verminderen, de slaapkwaliteit verbetert en hun energieniveau stijgt merkbaar.

Mooiste ervaring met acupunctuur bij clusterhoofdpijn
Een man met clusterhoofdpijn kwam bij mij met ondraaglijke pijn. Elke nacht moest hij zuurstof gebruiken en injecties met Imigran waren noodzakelijk. Gelukkig reageerde hij snel en positief op acupunctuur. Na slechts drie behandelingen had hij nog nauwelijks hoofdpijn en na vier behandelingen was hij volledig van de zuurstof af. Bij de vijfde en laatste behandeling vertelde hij dat hij volledig vrij was van klachten, geen medicatie en geen zuurstof meer nodig had. Later kwamen zijn buren bij mij voor behandeling en vertelden ze dat ze hem 's nachts niet meer hoorden kreunen van de pijn. Enkele tijd later belde ik hem om te informeren hoe het met hem ging. Hij meldde dat alles prima ging en zijn zuurstofleverancier had zelfs meerdere keren gebeld om te bevestigen of hij echt geen zuurstof meer nodig had. Dat had hij inderdaad niet meer nodig. Dit was jaren geleden, en het was geweldig om te zien dat hij in slechts vijf behandelingen verlost was van zijn clusterhoofdpijn. Het verbaasde me zelf ook hoe krachtig en snel acupunctuur kan werken.

Al na één behandeling hoor ik vaak uitspraken als: "Ik wou dat ik hier jaren geleden al mee begonnen was".

Bron: https://www.acupunctuur.nl/artikelen/kirsten-acupuncturist

Interview met 2 cliënten

Suze - Cliënt

In het voorjaar van 2015 raakte ik in een burn-out, door een combinatie van factoren, onder andere door een moeilijke situatie met een van mijn kinderen. Het licht ging uit, ik had heel veel opvliegers, sliep slecht. Aangezien ik net 50 jaar was geworden dacht ik dat het met de overgang te maken had.
Onder begeleiding krabbelde ik op en in het najaar van 2015 zocht ik contact met een psycholoog voor extra ondersteuning in de aanpassing van mijn gedrag, om weer verder te kunnen. Ook wilde ik iets met die opvliegers doen, maar dan niet met medicijnen. Al googelend las ik dat acupunctuur helpend kon zijn bij overgangsklachten en al verder googelend kwam ik terecht op de website van Kirsten.

Dit werkt snel!
Ik had al een eerdere ervaring met acupunctuur bij een chiropractor waar ik voor een whiplash onder behandeling was. Mijn nek zat erg vast en hij adviseerde om iets met naalden te doen. Ik ben als de dood voor naalden, maar heb dat toen toch laten doen en dat heeft heel goed geholpen.
Onder het mom van baat het niet dan schaadt het niet ben ik naar Kirsten gegaan. Na mijn eerste behandeling dacht ik ‘dit is zo raar dat dit zo snel al werkt’. Ik voelde me meteen daarna echt anders. De opvliegers waren niet weg, maar wel stukken minder. Dus die eerste ervaring was al heel positief.
Ik voelde me heel erg gehoord door Kirsten. Ze had alle tijd om te luisteren naar mijn verhaal en kon daarna ook gericht aan de slag, dat was heel fijn.

18 kilo afgevallen
Acupunctuur helpt me om mijn energiebalans goed te houden en de onrust in mijn hoofd onder controle te houden. Maar ook als ik met een andere klacht bij Kirsten kom, dan behandelt ze dat mee. Zo behandelt ze ook mijn hooikoortsklachten in het voorjaar en de knieklachten die soms opspelen door slijtage. Tijdens een van de consulten kwam ter sprake dat ik graag wat gewicht kwijt wilde en Kirsten vroeg daarop door, onder andere naar mijn zoetbehoefte. Ik bevestigde dat ik heel erge zoetbehoefte had en toen vertelde ze over de mogelijkheid om met naaldjes in mijn oren die behoefte te verminderen. In combinatie met een voedings- en bewegingsschema ben ik in een jaar tijd 18 kilo kwijtgeraakt. Het afvallen doe je zelf, je gaat anders eten, maar die naaldjes helpen er wel bij omdat ik die zoetbehoefte niet zo had.

Speldenprikjes
Uiteindelijk moet je zelf iets willen veranderen, maar acupunctuur helpt daar enorm bij. Het fijne van Kirsten is ook dat ik haar gewoon kan appen als het even niet lekker gaat. Meestal kan ik dan al snel terecht, terwijl ze een volle praktijk heeft. Er zit geen druk achter; je kiest zelf of en wanneer je een afspraak wilt.
Datgene wat het me oplevert is mij zoveel meer waard dan dat prikje in mijn huid. Want meer is het niet. Het zijn speldenprikjes en je ziet het niet eens want je ligt op een bank. Het is zó de moeite waard om te proberen en het is helpend bij heel veel verschillende klachten. Ik ben heel blij dat ik Kirsten heb leren kennen.Kirsten ter Horst
Ik adviseer mensen vaak om acupunctuur eens te proberen, als ze klachten hebben waar ze niet vanaf komen. Probeer het gewoon; Kirsten is eerlijk als het niet lukt na een paar behandelingen. De stap niet nemen is een gemiste kans. Helpt het je niet, dan heb je het in ieder geval geprobeerd.


Bron: https://www.acupunctuur.nl/artikelen/suze-client

Gonnie - Cliënt

Al in 2004 werd door de huisarts bij mij hooikoorts vastgesteld. Ik kreeg medicijnen waar ik duf en moe van werd en ging op zoek naar een alternatieve geneeswijze. Uiteindelijk kwam ik via via terecht bij een natuurgeneeskundige en die kon me wel helpen. Het duurde echter wel lang allemaal en ik was er op een gegeven moment klaar mee. Ik wilde iets anders proberen, ook omdat mensen om me heen positieve verhalen vertelden over acupunctuur. Ik ben op internet diverse websites van praktijken gaan bekijken, kwam op de website van Kirsten terecht en heb haar gebeld. Ze klonk heel rustig, legde goed uit, nam de tijd. En ik kon de volgende dag al bij haar terecht. De dag daarna ging alles op slot vanwege corona dus dat was superfijn.

Vermoeid
Mijn klachten waren fors. Ik had heel veel jeuk in mijn ooghoeken, neus en zelfs aan mijn huig. Door constante verstopte neus, benauwdheid en slijm in mijn longen sliep ik slecht en werd ik steeds vermoeider. Normaal gesproken was ik het van het type schouders eronder en door, maar dat lukte niet meer. Ik was afgemat.

Minder behandelingen nodig
Er staan ongeveer vier behandelingen voor hooikoorts klachten, maar ik had er acht nodig. Op advies van Kirsten ging ik het jaar erop al voordat ik heftige klachten kreeg naar haar toe, waardoor er inmiddels minder behandelingen nodig zijn. Nu heb ik begin januari de eerste afspraak en soms nog een tweede. En dan pas weer in maart/april een keer, voordat het hooikoortsseizoen begint. In zomer en najaar heb ik dan een voorlopige afspraak staan, maar dat is meestal niet nodig. Een week van tevoren kan ik dan gewoon afbellen, als ik geen klachten heb. Bijna niemand heeft me dit jaar meegemaakt met echte hooikoortsklachten.

Een verandering in mijn leven
Het fijne is dat Kirsten holistisch werkt, waardoor ze tijdens een behandeling ook klachten meepakt die je op dat moment hebt. Al pratende kwamen we er bijvoorbeeld achter dat ik ook nog een contactallergie had voor appels en aardappels. En ze verdiept zich in de dingen eromheen. Zo vroeg ze me of ik hordeuren had en vertelde ze dat er speciaal pollengaas is, dat ook helpt om erger te voorkomen. Voor mijn gevoel heeft acupunctuur ook geholpen bij mijn depressie, die opkwam tijdens het hooikoortsseizoen. Ik ben ontzettend blij met Kirsten; het is ook gewoon heel gezellig.

Acupunctuur heeft een verandering in mijn leven gebracht. Ik geniet, heb meer energie, slaap beter. Daardoor kan ik weer meer ondernemen en mijn sociale contacten weer onderhouden. Terwijl ik tijdens die depressieve periode alle energie nodig had om – op wilskracht - te werken en dan thuis volledig inzakte. Dat is voorbij, dus mijn kwaliteit van leven is enorm verbeterd. Het is wel heel jammer dat het niet in de basisverzekering zit. Ik ben veel meer gebaat bij acupunctuur dan bij het slikken van medicijnen, waar ik ook nog duf en moe van word.

Je hoeft er niet in te geloven, maar het gewoon ondergaan. Zonder vooroordeel. Het is wel belangrijk dat je een klik hebt met de acupuncturist, anders kun je er niet genoeg voor openstaan denk ik.


Bron: https://www.acupunctuur.nl/artikelen/gonnie-client