Menu
Contact

Zelhem, V. v. Goghstraat 64
Zutphen,Geweldigershoek 39

info@praktijkterhorst.nl

06 - 4622 1969

Acupunctuur behandeling afvallen/afslanken, overgewicht

Acupunctuur en afvallen

Volgens onderzoekers van TNO neemt het aantal mensen met overgewicht schrikbarend toe. Ongeveer de helft van volwassen heeft overgewicht waarvan 11% ernstig. Ook overgewicht bij kinderen is een groeiend probleem. Hoogste tijd dus om af te vallen. Maar hoe?
Veel mensen nemen te strenge maatregelen, die ze niet kunnen volhouden met wisselend resultaat. En niet alle methoden om af te vallen zijn even gezond....
Preventie van overgewicht is belangrijk omdat een toename van mensen en kinderen met overgewicht de zorgkosten flink verhoogt.

Helpt acupunctuur als je wil afvallen?

De Chinese geneeswijzen laten een geheel eigen kijk op gezondheid zien en dus ook op het probleem van overgewicht en afvallen. Schommelingen in het lichaamsgewicht en het beheersen daarvan worden afgezet tegen je persoonlijke energiebalans.
De acupuncturiste zal proberen te achterhalen of de energiesystemen in je lichaam (en dus je organen) goed op elkaar zijn afgestemd en op de juiste manier 'samenwerken'.
Om de juiste diagnose te kunnen stellen stelt de acupuncturist je vragen over:

 • eetlust
 • ontlasting
 • eetpatroon
 • eerdere afslankpogingen
 • over je weerstand en je algemeen welzijn.

Herstellen van de energiebalans

Wellicht is een verstoring van je energiebalans de onderliggende oorzaak van je overgewicht. De acupuncturiste zal in dat geval proberen het 'spijsverteringsvuurtje' aan te wakkeren of juist te remmen. Er zal geprobeerd worden om het hongergevoel te verminderen en je innerlijke rust en wilskracht te versterken.
Naast algemene dieetadviezen en gezonde 'leefregels' heb je u wellicht baat bij een persoonlijk voedingsadvies (echter geen streng dieet en het werkt ook preventief tegen ziekten). Bij zo'n advies wordt rekening gehouden met seizoensinvloeden. Het zal uiteindelijk moeten leiden tot een optimale spijsvertering waarbij men zich 'lekker' voelt.
Aangezien het meestal enige tijd heeft gekost om overgewicht te krijgen, dien je er rekening mee te houden dat 'natuurlijk afvallen' ook enige tijd vergt.
Vaak komt men in eerste instantie om af te vallen. Naast het afvallen, verbeteren vaak ook andere klachten door de behandeling. Men voelt zich veelal fitter, slaapt beter, zit beter in zijn vel en het verbeteren van deze klachten is voor een aantal belangrijker dan afvallen. Omdat acupunctuur een holistisch benadering kent wordt de hele mens behandeld en andere klachten ook meebehandeld.

Aantal behandelingen

Om af te vallen zijn meerdere behandelingen nodig. Eerst 1 behandeling per week en na een aantal behandelingen kan dat om de 2-3 weken gevolgd door 1 keer per maand.

Effect op het brein door afvallen

Wetenschappelijk onderzoek: Afvallen nog beter voor je hersenen.

 • Brein verbetering
 • Bloeddruk lager
 • Cholesterol lager
 • Kans op diabetes lager
 • Minder depressieve symptonen
 • Medicijn gebruik lager

Links naar voedingscentrum

Kijk op Voedingscentrum om je Body Mass Index te laten berekenen.

De Body Mass Index (BMI), ook wel Quetelet Index genoemd, is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilo's te delen door het kwadraat van de lichaamslengte (lengte keer lengte, uitgedrukt in meters). De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht. Het gaat er bij de BMI dus niet om wat cosmetisch gezien het mooiste is. De BMI vertoont een relatie met de hoeveelheid lichaamsvet, maar de BMI-waarden geven niet het percentage lichaamsvet aan.Een vraag uit Veel gestelde vragen (FAQ)

Hebben jullie daar al veel mensen voor behandeld en hoe lang gaat dat duren en wat is het resultaat?

Afvallen met behulp van acupunctuur is goed mogelijk.
In het eerste consult wordt gekeken welke energie banen een energie tekort hebben of geblokkeerd zijn. Dat wordt dan in balans gebracht. De behandeling bestaat uit lichaamsacupunctuur gecombineerd met ooracupunctuur en voedingsadviezen.
Daarnaast is beweging belangrijk. De behandeling zorgt ervoor dat het hongergevoel verminderd wordt, waardoor het voedingsadvies goed volgehouden kan worden. Na een eerste behandeling is het mogelijk dat men soms al 3 kilo afvalt. Daarna is het gemiddeld een kilo per week.
Hoe snel het gaat verschilt per persoon. Te snel afvallen is ongezond voor het lichaam, dan krijgt men een jo-jo effect. Een groot deel van de mensen komt voor afvallen. Als ik werk krijg ik per dag meerdere mensen voor een behandeling afvallen.
Hoe lang het duurt hangt af van de gezondheid van iemand, de voeding die men neemt, de beweging en het aantal kilo´s dat men wil afvallen.

Links

TNO: Overgewicht bij kinderen